
 

METROLAND AUSTRALIA LIMITED 

ACN 009 138 149 

LEVEL 4, 45 MURRAY STREET, PYRMONT 2009 

   TEL (02) 9395 8888 

FAX (02) 9692 0084 

3 September 2009 
 

 
 
Mr Patrick O'Connor 
Senior Adviser, Issuers (Brisbane) 
ASX Markets Supervision Pty Ltd 
Level 5 
Riverside Centre 
123 Eagle Street 
BRISBANE  QLD  4000 
 

Dear Mr O’Connor, 
 
Metroland Limited (the "Company") 
 

We refer to your letter of 1 September 2009.  
 
In respect of the questions you have raised, commencing on page 2 of your 

correspondence, we wish to advise as follows: 
 

1. In accordance with the Australian Account Standards AASB140 “Investment 
Property” the Company uses the Fair Value model of accounting for its investment 

properties. In accordance with the standard, gains or losses arising from a change 
in the Fair Value in the investment properties must be recognised in the profit or 
loss for the period in which those gains or losses arise.  

For the purposes of compliance with its accounting and disclosure obligations the 
Company commissioned valuations of four separate properties namely the 
Greenway “Supacenta” Wetherill Park, Campbelltown Square, Greenway Plaza and 
The Mall Wentworthville.  

Instructions were issued to valuers to conduct valuations on 2 June 2009 (in 
respect of the Campbelltown Square, Greenway Plaza and Wentworthville 
Properties) and 25 July 2009 (in respect of the Supacenta property).  

The valuations in all cases were not received until Friday, 28 August 2009. Until 

the valuations were received it was impossible for the Company to complete its 
financial reporting and it was equally impossible for the Directors of the Company 
to, in any meaningful way, forecast the likely profit for the Company.  

Of the four properties that were revalued, three of the properties decreased in 
value. However the Directors were anticipating a significant uplift in the valuation 
of the Supacenta as this property had been substantially redeveloped with 



 

 

 

increased leasing capacity and the issuing of Certificates of Occupation.  This was 
in fact the first valuation of the Supacenta as a complete project.  

The increase of the value of the Company’s 50% share of the Supacenta was 
$4,879,711.00. We note that this is not separately identified in the Appendix 4E 
released to the market. 

However this increase in the Supacenta valuation was offset by the combined 
decrease in the values of the Campbelltown, Greenway Plaza and Wentworthville 
properties of $5,140,487.00, giving a net loss of $260,776.00.  

The Company appreciates that the effect of the valuations on the profit and loss 
does not account for the total of the increased loss. However until such time as 

the Company Directors were in receipt of the valuations which, because of the 
issues outlined above, they knew were likely to effect the profit and loss, any 
advice to the market as to a possible decrease or indeed an increase in the profit 

of the Company would have been pure speculation on the part of the Directors.  

In the circumstances, given that the valuations were received on 28 August 2009 
and the fact that the implications of the valuations on the Company’s profit and 
loss could not be fully appreciated until 31 August 2009, the Company considers 

that the Information was released to the market at the earliest possible 
opportunity.  

2. No earlier announcement was made by the Company due to the facts outlined in 

the response to question 1 above. 

3. The Company considers that the information was material.  

4. Not applicable.  

5. Please refer to items 1 and 2 above.  

6. The Company considers that it is in compliance with the listing rules and in 
particular rule 3.1. 

If you require any further information please do not hesitate to contact the writer.  

 

Yours faithfully 

 

Frank Shien 
Chairman 
Metroland Australia Limited 
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1 September 2009 
 
 
Mr. Frank Shien 
Chairman 
Metroland Limited 
Level 4,45 Murray Street 
PYRMONT NSW 2009 
 
By email: frankshien@metroland.com.au
 
 
Dear Mr. Shien 

Metroland Limited (the “Company”) 

We refer the Company to the following. 

1. The Appendix 4E Preliminary Final Report for the period ended 30 June 2009 (the “Appendix 4E”) which 
was lodged by the Company with ASX Limited (“ASX”), at 6.04 pm EST on Monday, 31 August 2009 
(“Preliminary Final Report”), and which reported a net profit after tax of $539,000, an decrease of 66% 
on the previous corresponding period (“Preliminary Full Year Result”). 

2. Paragraphs 93-95 of ASX Guidance Note 8, “Continuous Disclosure: Listing Rule 3.1”. 

3. ASX Companies Update 01/09 dated 22 January 2009 entitled, “Profit warnings and other 
announcements of expected material differences in financial results” (“January Update”). 

4. ASX Companies Update 03/09 dated 1 July 2009 entitled, “Profit warnings and other announcements of 
expected material differences in financial results” (“July Update”). 

As you are aware, listing rule 3.1 requires an entity, once it becomes aware of any information concerning it that 
a reasonable person would expect to have a material effect on the price or value of the entity’s securities, to 
immediately tell ASX that information.  The exceptions to this requirement are set out in listing rule 3.1A. 

We wish to draw your attention to the definition of “aware” in chapter 19 of the listing rules, which states as 
follows. 

“an entity becomes aware of information if a director or executive director (in the case of a trust, director or 
executive officer of the responsible entity or management company) has, or ought reasonably to have, 
come into possession of the information in the course of the performance of their duties as a director or 
executive officer of that entity.” 

Paragraph 17 of Guidance Note 8 states: 
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“Once a director or executive officer becomes aware of information, he or she must immediately consider 
whether that information should be given to ASX.  An entity cannot delay giving information to ASX 
pending formal sign-off or adoption by the board, for example.” 

Listing rule 3.1A sets out an exception from the requirement to make immediate disclosure, provided that each of 
the following are satisfied. 

“3.1A.1 A reasonable person would not expect the information to be disclosed. 

3.1A.2 The information is confidential and ASX has not formed the view that the information has 
ceased to be confidential. 

3.1A.3 One or more of the following applies. 

• It would be a breach of a law to disclose the information. 

• The information concerns an incomplete proposal or negotiation.  

• The information comprises matters of supposition or is insufficiently definite to warrant 
disclosure. 

• The information is generated for the internal management purposes of the entity. 

• The information is a trade secret.” 

Furthermore, paragraph 93 of ASX Guidance Note 8 – Continuous Disclosure, states the following in relation to 
the provision of guidance regarding an entity’s results. 

“As a general policy, a variation in excess of 10% to 15% may be considered material, and should be 
announced by the entity as soon as the entity becomes aware of the variation.  If the entity has not made 
a forecast, a similar variation from the previous corresponding period will need to be disclosed.” 

Example B in Guidance Note 8 also notes that if, on reviewing management accounts, an entity becomes aware 
that the actual revenues and profits for a period will vary to a material extent from the financial results for the 
previous corresponding period, disclosure would be required.  In making this disclosure, the entity must provide 
some details, however qualified, of the extent of the variation. 

Having regard to this definition, listing rule 3.1, Guidance Note 8, the January Update and the July Update, we 
ask that you answer the following questions. 

1. Given the Preliminary Final Report notes a net profit after tax of $539,000 for the full year ended 
30 June 2009, resulting in a decrease of 66% on the previous corresponding period, please advise 
when the Company first become aware that the Preliminary Full Year Result would be likely to vary by 
15% or more from the profit of $1,612,000 recorded in the previous corresponding period (the 
“Information”)? 

Please note that ASX is of the opinion that when a company becomes aware that their profits or losses 
may be materially different from the previous corresponding period, the company should make an 
announcement to the market immediately indicating the scale and direction of any change.  An entity in 
this situation should not wait until their Appendix 4E is due to inform the market of the results. 

2. If the Company became aware of the Information prior to the release of the Preliminary Final Report, 
please identify any earlier announcement from the Company which disclosed that the Preliminary Full 
Year Result for the full year ended 30 June 2009 would be significantly different from the previous 
corresponding period. 

3. Does the Company consider that the Information concerning the Preliminary Full Year Result for the full 
year ended 30 June 2009 was material to the Company? 
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4. If the answer to question 3 is “no”, please advise in detail, the basis on which the Company does not 
consider the Information concerning the Preliminary Full Year Result for the full year ended 30 June 
2009 to be material. 

5. If there was no earlier announcement, and the Company became aware of the Preliminary Full Year 
Result for the year ended 30 June 2009 prior to 31 August 2009, please advise why the Information was 
not released to the market at an earlier time.  Please comment specifically with respect to listing rule 
3.1. 

6. Please confirm that the Company is in compliance with the listing rules and, in particular, listing rule 3.1. 

Your responsibility under listing rule 3.1 is not confined to, or necessarily satisfied by, answering the questions 
set out in this letter.  If the information requested by this letter is information required to be given to ASX under 
listing rule 3.1, your obligation is to disclose the information immediately. 

If you are unable to respond by the time requested, you should consider a request for a trading halt in the 
Company’s securities.  As set out in listing rule 17.1 and Guidance Note 16 - Trading Halts, we may grant a 
trading halt at your request.  We may require the request to be in writing.  We are not required to act on your 
request.  You must tell ASX each of the following. 

• The reasons for the trading halt. 

• How long you want the trading halt to last. 

• The event you expect to happen that will end the trading halt. 

• That you are not aware of any reason why the trading halt should not be granted. 

• Any other information necessary to inform the market about the trading halt, or that we may ask for. 

The trading halt cannot extend past the commencement of normal trading on the second day after the day on 
which it is granted.  If a trading halt is requested and granted and you are still unable to reply to this letter before 
the expiry of the trading halt, suspension from quotation would normally be imposed by us from the 
commencement of trading if not previously requested by you.  The same applies if you have requested a trading 
halt because you are unable to release information to the market, and are still unable to do so before the 
commencement of trading. 

Please send your response to me on facsimile number (07) 3832 4114 or by email to Patrick O’Connor at the 
following email address: patrick.oconnor@asx.com.au.  Your response should not be sent to the Company 
Announcements Office.  Unless the information is required immediately under listing rule 3.1, a response is 
requested as soon as possible, and in any event, not later than 9.30am EST on Friday, 4 September 2009. 

Please note that ASX reserves the right, under listing rule 18.7A, to release this letter and the Company’s 
response to the market if it considers it necessary for an informed market.  Accordingly, it would be appreciated if 
you would prepare your response in a format suitable for release to the market and separately address each of 
the questions asked. 

If you have any concerns about release of your response, or any queries in relation to this matter, please contact 
me immediately. 

Yours sincerely 

 

Patrick O’Connor 
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Senior Adviser , Issuers (Brisbane) 
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